Çocukluğumdan beri en çok sevdiğim mantı çeşidi mercimekli mantıdır. Mantı hamurunun içine karabiberle karıştırılan haşlanmış yeşil mercimek konur.Bohça şeklinde katlanan mantı önce fırında börek gibi pişirilir.
Sonra tepsiye birkaç bardak su konulup fırında suyu çektirilir. Tabağa konulan mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli erimiş tereyağ gezdirilip afiyetle yenir. Babaannem çok güzel yapar bu mantıyı. Amcalarımla beraber yemeğe gittiğimizde yapardı.Benim görevim mantıları katlarken ona yardım etmekti. Biz çocuklar yer sofrasında yerdik.Oldum olası yer sofrasında zorlanırım ama tepsi tepsi pişen mantılar kalabalıkta öyle keyifle yenirdi ki. Babam artık yok, dedem yok , amcalarımla doğru düzgün görüşemiyoruz.Kuzenlerin herbiri bir yana dağıldı.Kızım o kalabalık sofraları yaşayamıyor,bu konuda şanssız. Bense özlemle anıyorum o günleri.
Üniversitede okumak için Eskişehir'den Ankara'ya geldiğimde öğrenci yurdundaki oda arkadaşlarımın "mantının mercimeklisi de olur mu?" tepkisi çok şaşırtmıştı beni. Meğerse bu mantı Eskişehir-Kütahya dışında bilinmiyormuş.
Dün bir delilik hali geldi üzerime. Uzun süredir bu mantıyı çekiyordu canım,yapmaya karar verdim. İnniş Hanım da pek sever. Güya yarım kg undan yapacaktım. Suyunu fazla koyunca kıvamı tutturabilmek için bir sürü de un eklemem gerekti. Sonuçta oldukça fazla mantı hamurum oldu bir anda. Aç Allah aç bitmek bilmiyor. Akşam bir kısmını kızımla yedik. Şu an derin dondurucuda ise fırınlanıp poşetlenmiş bir öğünlük daha mantımız var. Ayrıca en az bir öğünlük daha açılıp mantıya dönmeyi bekleyen hamurumuz da bulunuyor:) Bu sefer aile fertlerini de suça ortak edeceğim,kararlıyım.
Okuldan gelen İnniş Hanım'ın mantı açtığımı duyunca yüzünde oluşan şaşkın ifadeyi kelimelerle anlatmam mümkün değil. Zorlu bir deneme sınavının ardından gelen mantı ziyafeti çok mutlu etti onu. Her seferinde bu kadar mutlu olacaksa hergün mantı açarım ben kızıma.
Karşı komşum yöresel yemeklerden yaptığında tatmamız için getirir sağolsun. Mercimekli mantı da bizim yöresel yemeğimiz ya,tattırmamak olmaz. Bir tabak hazırlayıp verdim, yapılış şeklini de ayaküstü anlattım. Gaziantep'te etsiz yemek bulamazsınız. Komşumun ilk sorusu şu oldu:
- Suyunu et suyu yapıp koysak olmaz mı?
- Abla, mercimek zaten protein deposu. Ben o yüzden sade su koyuyorum. Et suyu çok gerekli değil ama tabi sen bilirsin.
- Amaaan öğrendin sende artık. Biz etsiz yemek düşünemiyoruz ya ondan dedim.
Et suyuyla veya sade suyla , eğer mantıyı mercimekli yemedinizse çok şey kaçırıyorsunuz , haberiniz olsun.
Sonra tepsiye birkaç bardak su konulup fırında suyu çektirilir. Tabağa konulan mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli erimiş tereyağ gezdirilip afiyetle yenir. Babaannem çok güzel yapar bu mantıyı. Amcalarımla beraber yemeğe gittiğimizde yapardı.Benim görevim mantıları katlarken ona yardım etmekti. Biz çocuklar yer sofrasında yerdik.Oldum olası yer sofrasında zorlanırım ama tepsi tepsi pişen mantılar kalabalıkta öyle keyifle yenirdi ki. Babam artık yok, dedem yok , amcalarımla doğru düzgün görüşemiyoruz.Kuzenlerin herbiri bir yana dağıldı.Kızım o kalabalık sofraları yaşayamıyor,bu konuda şanssız. Bense özlemle anıyorum o günleri.
Üniversitede okumak için Eskişehir'den Ankara'ya geldiğimde öğrenci yurdundaki oda arkadaşlarımın "mantının mercimeklisi de olur mu?" tepkisi çok şaşırtmıştı beni. Meğerse bu mantı Eskişehir-Kütahya dışında bilinmiyormuş.
Dün bir delilik hali geldi üzerime. Uzun süredir bu mantıyı çekiyordu canım,yapmaya karar verdim. İnniş Hanım da pek sever. Güya yarım kg undan yapacaktım. Suyunu fazla koyunca kıvamı tutturabilmek için bir sürü de un eklemem gerekti. Sonuçta oldukça fazla mantı hamurum oldu bir anda. Aç Allah aç bitmek bilmiyor. Akşam bir kısmını kızımla yedik. Şu an derin dondurucuda ise fırınlanıp poşetlenmiş bir öğünlük daha mantımız var. Ayrıca en az bir öğünlük daha açılıp mantıya dönmeyi bekleyen hamurumuz da bulunuyor:) Bu sefer aile fertlerini de suça ortak edeceğim,kararlıyım.
Okuldan gelen İnniş Hanım'ın mantı açtığımı duyunca yüzünde oluşan şaşkın ifadeyi kelimelerle anlatmam mümkün değil. Zorlu bir deneme sınavının ardından gelen mantı ziyafeti çok mutlu etti onu. Her seferinde bu kadar mutlu olacaksa hergün mantı açarım ben kızıma.
Karşı komşum yöresel yemeklerden yaptığında tatmamız için getirir sağolsun. Mercimekli mantı da bizim yöresel yemeğimiz ya,tattırmamak olmaz. Bir tabak hazırlayıp verdim, yapılış şeklini de ayaküstü anlattım. Gaziantep'te etsiz yemek bulamazsınız. Komşumun ilk sorusu şu oldu:
- Suyunu et suyu yapıp koysak olmaz mı?
- Abla, mercimek zaten protein deposu. Ben o yüzden sade su koyuyorum. Et suyu çok gerekli değil ama tabi sen bilirsin.
- Amaaan öğrendin sende artık. Biz etsiz yemek düşünemiyoruz ya ondan dedim.
Et suyuyla veya sade suyla , eğer mantıyı mercimekli yemedinizse çok şey kaçırıyorsunuz , haberiniz olsun.
ben de ilk defa duyuyorum mercimekli mantı :)
YanıtlaSilanne tarafı Kayserili Funda TC :)